Najaars rondbrief


autobord


Met veel plezier stuur ik u deze rondbrief met:

verbouwen flink voordeliger,

uw eigen rommelfactor sneltest,

het cursusnieuws voor deze herfst,

de column: 'Anna met de bijl',

het verhaal achter een kleinkind en een tafel,

en de fotorubriek: "Zo kan het ook!"


Voordeliger verbouwen!

btw6 Een huis laten verbouwen of herstellen wordt tijdelijk goedkoper.
Het kabinet verlaagt het btw-tarief op arbeidsloon van 19 naar 6 procent.
"Dat betekent dat een nieuwe keuken of badkamer een stuk voordeliger wordt", zegt minister de Jager van FinanciŽn.
De btw-verlaging gaat op 1 oktober in en duurt tot 1 juli volgend jaar.
De Jager denkt dat de lagere btw het voor meer bewoners aantrekkelijk maakt om met het gespaarde geld de woning op te knappen.Test uw eigen rommelfactor!

Heeft u altijd al willen weten hoe opgeruimd of rommelig u nu eigenlijk bent?
Met deze sneltest weet u in een paar minuten uw "rommelfactor".

 

vraag ja soms nee
In je kledingkast hangt kleding die je in geen 3 jaar hebt gedragen.
Je vindt het moeilijk om te beslissen of je iets nog moet bewaren of weg kunt doen.
Je bewaart tijdschriften en krantenartikelen die je nog wilt gaan lezen als je er eens tijd voor hebt.
Zonnebrandcreme, oude medicijnen en vergeten lippestiften houden winterslaap achterin een kast.
Je tas en portemonee puilen uit met bonnetjes, kaartjes, lijstjes, snoepjes, onbruikbaar geworden make-up etc.
Je bent veel tijd kwijt met zoeken naar spullen die je niet kunt vinden als je ze nodig hebt.
Je hebt thuis meer behoefte aan rust en ontspanning, je ziet overal achterstallige klussen liggen.
Je vindt het lastig om dierbare spulletjes met hoge emotionele waarde een plek te geven.
De horizontale oppervlakken in je huis liggen vol stapels.
In de garage of schuur is geen plek meer voor de auto of fiets.
Je computer zit vol bestanden die je nooit meer gebruikt.
Je administratie is een chaos.
Je zou graag meer ruimte hebben voor je spullen en voor jezelf.
De mate waarin je rommel kunt verdragen verschilt nogal van die van je huisgenoten, wat irritaties veroorzaakt.
Je auto wordt bewoond door overleden casttebandjes, cd's, snoeppapiertjes, klokhuizen en andere zooi.
Je hebt diverse appararten en meubelstukken die kapot zijn, maar je komt er niet aan toe om ze te (laten) repareren.
Je kunt niemand laten logeren omdat je logeerkamer zo uitpuilt.
Het bijeenzoeken van alle gegevens voor de nog in te vullen belastingaangifte kan je een slapeloze nacht bezorgen.
De gang staat vol met tijdelijk gestalde dozen, schoenen, rugzakken en sportspullen.
Foto's inplakken is een nogal gevoelig gespreksonderwerp.

Wat betekent deze rommelfactor?

Minder dan 5 punten: Je bent een uiterst georganiseerd type. Je moet zelfs een beetje oppassen dat je niet te krampachtig controle wilt houden.

Tussen 5 en 10 punten: Je hebt geen rommelprobleem. Je leeft plezierig en losjes. Onstane rommel is snel weer weggewerkt.

Tussen 10 en 15 punten: Er verschijnen her en der wat probleempuntjes, las af en toe een klusmoment in. Het is een kwestie van goed bijhouden.

Tussen 15 en 20 punten: De rommel begint zich op te stapelen. Je humeur lijdt eronder. Maak een plan van aanpak en ga aan het werk. Je leven kan er veel zonniger en meer ontspannen uit gaan zien.

Tussen de 20 en 25 punten: Je huis en je leven zijn een rommeltje, Het is tijd voor drastische maatregelen. Neem af en toe een vrije dag om door de troep heen te komen, of ruim elke dag minimaal 1 uur op. Wil je leren hoe je dit soort opruimstress voorkomt, of hoe je de boel snel weer op orde kunt krijgen, dan is een opruimcursus een aanrader. Het is een taaie materie, maar gaandeweg zul je je snel weer opgeruimd/opgelucht gaan voelen. pakje

Meer dan 25 punten: Dit kun je niet goed meer alleen aan. Gun het jezelf om hulp te zoeken bij vrienden of familie of schakel een opruimcoach in.
Stel het niet langer uit. Hoe eerder je dit aanpakt hoe eerder je zult ervaren dat er een last van je schouders af zal vallen. Je krijgt weer grip op je huis en je spullen en je kunt je leven opnieuw gaan vormgeven precies zoals jij het graag wilt. Zie het maar als een mooi kadootje voor jezelf.


Cursusnieuws

Cursus interieurontwerpen

het kleurige gereedschap van de binnenhuisarchitect
U leert stap voor stap welke mogelijkheden er zijn voor uw eigen woonruimte. Aan het einde van de cursus heeft u een compleet persoonlijk inrichtingsplan.
Deze cursus is zowel bestemd voor mensen die gaan bouwen of verbouwen als voor mensen die zonder al te grote ingrepen op basis van hun bestaande situatie verrassend nieuwe woonideeŽn willen opdoen.
Daarnaast is de cursus vooral ook leuk voor mensen die het wonen zelf als een creatieve uitdaging zien en het fijn vinden om zich daarin te ontwikkelen.
De cursus bestaat uit 12 wekelijkse lessen.
Data en tijden worden gezamenlijk vastgesteld.
Cursus 'ruimte maken'

het kleurige gereedschap van de binnenhuisarchitect Ons huis is de plek waar we tot rust willen komen. We willen niet eindeloos zoeken naar verdwenen spullen of ruzie maken over elkaars rommel.
Wilt u zelf gaan opruimen maar weet u niet waar en hoe u moet beginnen?
Zou u graag schone, opgeruimde kamers en overzichtelijke kasten hebben?
Lijkt het u fijn om aan een leeg werkblad te kunnen zitten zonder hoge stapels papieren die u nog moet uitzoeken en wegwerken?
Dan is de cursus 'ruimte maken' een aanrader.
Doel van deze cursus is om thuis meer rust, ruimte, tijd en overzicht te krijgen.
U krijgt uw eigen eigen opruim-plan-van-aanpak, met afwisselende huiswerkopdrachten waar u thuis direct mee aan de slag kunt.
De cursus bestaat uit 6 dagdelen steeds om de 14 dagen.


Cursus 'vrolijk besparen'

euros
Voor de Volksuniversiteit Zutphen verzorgt Binnenkant vanaf dinsdag 12 oktober de cursus: "Anders omgaan met je geld".
Veel mensen zijn bang dat ze hun geldzaken niet goed geregeld hebben of willen graag afrekenen met hun financiele wanorde. We besteden aandacht aan bewust en kritisch omgaan met geld en spullen. Met uw financien op orde en een veilige buffer achter de hand krijgt u het prettige gevoel steeds over genoeg geld te beschikken. Minder stress, meer tijd om te genieten.
Voor meer informatie www.aventusvolksuniversiteit.nlColumn

Anna met de bijl.

Een gedistingeerde vrouw 60+, witte krullen, een heldere blik en smaakvol gekleed in, kleurrijke, scandinavische snit. Ze heet Anna en met haar zachte stem vertelt ze dat ze graag leest, kookt en schildert. Ze woont alleen en oefent de meeste van haar bezigheden graag uit in de grote woonkamer met de drie hoge ramen die uitkijken op de fontein midden op de markt. Voor die kamer wil ze graag een inrichtingsadvies.
We beginnen met de indeling. Het meest aantrekkelijke aan de ruimte is het mooie noorderlicht. Bij het linkse raam situeren we haar schildersezel met een rolkastje voor kwasten en verf. Voor het rechter raam, vlak bij de half open keuken, kiezen we een grote stoere tafel met 6 stoelen waar ze aan kan werken en waar ze haar hele eetclubje met gemak aan kwijt kan. Het middelste raam laten we vrij, er komt alleen een verdiepte vensterbank met kussens waar ze kan gaan zitten en naar buiten kijken, naar de terrasjes en de passanten.
Dieper het pand in, onder de zolderbalken en rond de sfeervolle houtkachel maken we een wooneiland op een comfortabel warm tapijt met een heerlijke bank en bijpassende poefs. Deze plek zal ze vooral 's avonds gebruiken om te lezen, muziek te luisteren en gasten te ontvangen en we besteden veel aandacht aan prettige verlichting.
Ze wil ook graag een mooie oplossing voor haar boeken. Ze heeft er een heleboel, waaronder een collectie kunstboeken van een behoorlijk formaat. Ik stel op maat gemaakte boekenkasten voor, die er uit zouden moeten zien alsof ze altijd al bij het huis hadden gehoord, als ze op vriendelijke doch besliste toon vertelt dat ze alle zware onderdelen van haar complete interieur graag op wielen zou zien.
Verbaasd kijk ik haar aan. Ja, hoor is, ze is een alleengaande, zelfstandige vrouw en ze is het werkelijk spuugzat om voor het verplaatsen van haar spullen in huis steeds hulp te moeten vragen aan een neef of buurman die, alhoewel vriendelijk en welwillend, natuurlijk ook niet altijd direct tijd voor haar hebben.
Vorig jaar had ze een oude linnenkast afgedankt. Ze had hem uitgepakt en hulp gezocht om hem te demonteren, zodat ze hem bij het grof vuil zou kunnen zetten. Maar buurman was op vakantie en neef had last van zijn rug en zo had ze zich twee weken aan die rotkast geŽrgerd en was toen vol frustratie en ongeduld naar de doe-het-zelf-zaak gegaan en had zich daar een bijl aangeschaft. bijl"Wat heb je gedaan ?" vroeg ik, twijfelend of ik het goed verstaan had. Ja, een bijl had ze gekocht en geen kleintje. Thuisgekomen was ze de oude kast te lijf gegaan en had het hele ding op die manier gereduceerd tot voor haar te dragen delen. Zwijgend probeer ik mij de situatie voor te stellen. Het lukt me niet echt. Deze onvermoede agressie valt moeilijk te rijmen met wat ik in de onschuldige blauwe ogen van deze kunstminnende, beschaafde dame zie.
Ik schiet in de lach, maar geef haar grif gelijk. We proberen alles mobiel, en voor haar alleen hanteerbaar, te realiseren. Het is een leuke uitdaging en anders komen er nog ongelukken van. We kiezen voor lage verrijdbare open vakkenkasten die ze tegen de wanden en ook vrij in de ruimte kan gebruiken. Zo kan ze alles zelf verplaatsen wanneer ze eens wat anders wil en dat geeft haar een gevoel van vrijheid.
Als de woonkamer af is overweeg ik Anna voor te stellen de bijl als een trofee een prominente plek te geven boven haar kachel, maar zie er van af, die bijl zo in het zicht zou toch aanleiding kunnen zijn voor allerlei lugubere fantasieŽn.
Maar soms, als ik in mijn praktijk te maken krijg met van die afwachtende of besluiteloze vrouwen, die zich voor alle karweitjes afhankelijk voelen van een sterke man in een overall, denk ik wel eens dat dit een mooi gevalletje zou zijn geweest voor "Anna met de bijl ".Een kleinzoon

posterklein Op 17 juni kwam Martijn Aslander naar Zutphen voor een avond met het thema: 'Verbinden van mensen, informatie en ideeŽn'.
Voor een verslag van deze inspirerende avond klik hier.


Voor ons persoonlijk heeft deze avond nog een aardig staartje gekregen. Een leuke single moeder vroeg ons om voor haar zoon een soort 'opa en oma' te worden. Na een goed gesprek hebben we graag toegestemd. We hebben veel plezier in het joch.
Wim en hij gaan er op uit, de natuur in. We eten samen (ijsjes), doen spelletjes, gaan naar de film en willen nog naar het circus en het theater. We zijn blij met hem, zijn moeder en onze nieuwe rol.Overwaardetafel

Martijn Aslander vertelde op 17 juni ook over het project van de overwaardetafel, waar ik erg enthousiast over werd. En nu de tafel af is wil ik er graag in deze rondbrief aandacht voor vragen.

dialoogtafel Voor het maken van deze tafel hebben mensen uit een straat in Nijmegen hout verzameld. Resten plankjes, latten, balkjes of kapotte meubelstukken. Deze houtresten hebben op zich niet veel waarde meer en liggen te wachten tot ze ooit nog een keer van pas komen.

Gerrit Snijders, meubelmaker, heeft van alle losse stukken hout deze tafel gemaakt, waarbij de ingelegde houten klerenhanger mijn persoonlijk favoriete onderdeel is.

Deze tafel, ook wel dialoogtafel genoemd, staat voor verbinding, samen zijn en samen doen.


Deze straattafel is dan ook van iedereen, en biedt een fijne plek voor buren waar ze samen aan tafel kunnen gaan voor een maaltijd of een goed gesprek.

Door het herverdelen en opnieuw verbinden van deze sociale overwaarde wordt wat waardeloos was juist weer betekenis- en waardevol. En het ruimt ook nog lekker op!

Meer weten over dit project? Wilt u ook graag zo'n straat- of buurttafel?
Alles hierover kunt u vinden op www.snijdersmeubelmakerij.nl en www.socialeoverwaarde.nl
Van harte aanbevolen!pan met schelpen als onderzetter

Tenslotte

Deze rondbrief wil ik
graag beŽindigen met
een nieuwe foto in de rubriek:

Zo kan het ook!


Neem gewoon wat schelpen mee
als u weer eens aan het strand bent, ze zijn (samen) een ideale onderzetter voor hete pannen!
(ook op een hele gladde tafel geven ze geen krassen.


Ik wens u een fijne herfsttijd toe,
Jacquelien Koopman

Zutphen, september 2010