Tweede rondbrief van Binnenkant


kransvoordeur
In deze adventstijd stuur ik u met veel plezier de rondbrief van Binnenkant.

U vindt in deze brief een column
die u aan nieuwe voornemens helpt,
de bijdrage die Binnenkant leverde aan ondernemers initiatief
"Gewoon... Doen",
een overzicht van de cursussen die in het nieuwe jaar weer starten,
een Binnenkant anti-winterdip-tip en
ingezonden lezerstips met de beste tip die een Binnenkant advies heeft gewonnen.

Column


rasplampje rasplampje rasplampje rasplampje rasplampje rasplampje

Echt de gouden tip!

Voor iedereen die graag creatief met wonen bezig is heb ik dé gouden tip, die ik met alle plezier, gratis en voor niks, met u wil delen, let op : Scoor een fijn klusmaatje!
Uit eigen ervaring kan ik vertellen hoe geweldig dat werkt.
Elke dinsdagmorgen staat er een kruis in mijn agenda, want dan gaat moeder klussen. De ene week bij ons thuis en de andere week bij mijn klusvriendin. Dat houdt in dat wij stipt om 9 uur paraat zijn, een cappuccino nemen, onze klusoveralletjes aantrekken en aan het werk gaan.
Zo ruimen wij graag een overvolle kelder of garage uit om het hele spul op te schonen, te sorteren, te poetsen en alles, uitgezocht en wel, weer in te pakken. Maar we draaien onze hand ook niet om voor een potje schilderwerk zoals het rollen van de overloop of het aflakken van een tuinbankje. Ook maken we gordijnen en dekbedovertrekken, wisselen in een keer alle slaapkamers om of brengen ter inspiratie een officieel werkbezoek aan Ikea.
Soms doen we een klus die in één ochtend geklaard kan worden, maar net zo makkelijk pakken we een 6-sessies-durende klus aan, zoals het compleet schilderen en aankleden van een tot camper omgebouwde bus.
Tijdens het klussen nemen we en passant ons leven en dat van onze geliefden door, wisselen we ideetjes voor feest- en verjaardagen uit, vertellen we elkaar over mooie boeken en films, bespreken de toestand in de wereld en wat we die avond zullen koken.
Ook oefent mijn klusmaatje, die naast fysiotherapeut ook nog ambtenaar van de burgerlijke stand is, vaak een huwelijksspeech op mij, waarbij zij mij steevast weet te ontroeren als ze, in haar werkoverall, zwaaiend met haar verfkwast, trefzeker verhaalt over de alles overwinnende liefde van een, mij totaal onbekend, aanstaand bruidspaar.
We sluiten altijd af met een welverdiende overheerlijke lunch, en gaan ruim voldaan (zo, dat zit er weer op deze week!) verder met al het andere in ons leven.
Het grootste voordeel van samen klussen is dat je met dubbel plezier met zijn tweetjes zeker drie keer zo snel klaar bent dan alleen, en dat je aan dingen begint waar je in je eentje never nooit aan zou beginnen omdat je al moe wordt bij enkel de gedachte.
Het werkt dus aanstekelijk als je merkt hoeveel je gedaan krijgt op zo’n ochtend en we worden van de weeromstuit als vanzelf steeds stoutmoediger. Zo zie ik nog altijd het ontwaken van een nieuw zelfbewustzijn bij mijn vriendin, toen tot haar doordrong hoe gemakkelijk een elektrische boormachine eigenlijk werkt. Ze boorde pardoes overal gaten in haar garagemuur om de huishoudtrap, de strijkplank en al het tuingereedschap op te hangen, heel nuttig allemaal, maar raakte toen in een soort van boortrance die dreigde naar doorslaan toen ze, met een verwilderde uitdrukking op haar gezicht, kratten bier wilde gaan ophangen.
Er gaat ook wel eens wat mis. Zo heb ik eens met een heel mooie, vloeiende beweging een volle bus verf van de trap weten te stoten die zich uitspreidde over de hele vloer, (gelukkig marmoleum, dus de schade was te overzien) en hebben we samen een keer zo drastisch behang weten te verwijderen dat er uiteindelijk een stukadoor (die trouwens heel aardig bleek, maar daarover een andere keer) aan te pas moest komen om de slaapkamermuur te redden.
Maar wonderwel, er lukt ook van alles. En we zitten nooit verlegen om een klusplan. Zo weet elk voorjaar ons te inspireren tot fleurig kastpapier in de kasten en het opschonen van verstofte dekenkisten. Of we leuken een saaie keukenmuur op met zelfgefabriekte lampjes die Bernhard en Juul flankeren. bernhardenjuul
Tegen koninginnendag wordt onze stemming zo mogelijk nog opgeruimder als we door onze huizen lopen om alles wat we overbodig vinden op, en inpakken, om het spul vervolgens op de vrijmarkt te verpatsen. De opbrengst is steevast voldoende om de hele zomer onze rekening bij diverse bouwmarkten (dat zeg ik!) te voldoen, zodat we al met al weinig kosten maken en we zo’n beetje selfsupporting zijn.
Naast ons improvisatietalent is een belangrijke factor in deze successtory onze voorbereiding. Als ik vroeger ineens de geest kreeg om iets te gaan aanpakken was vaak net het schuurpapier op en de winkel dicht of het regende of er belde iemand die ik al een tijdje niet had gesproken of ik moest de krant nog lezen en dat was dan al weer ruim voldoende aanleiding om de plannen maar weer uit en/of af te stellen.
Dat is verleden tijd. Van tevoren schatten we in en schaffen we aan wat we maar nodig zouden kunnen hebben, zodat we geen tijdverlies meer lijden en daardoor verlopen onze klusochtenden steeds efficiënter en daarmee succesvoller. Zo kunnen we steeds vaker, als er complimentjes onze kant op vallen, zo achteloos mogelijk zeggen : “ja hoor, helemaal zelf gedaan” !


Binnenkant in ondernemersmagazine Gewoon... Doen!


Gewoon...Doen! is een eenmalig tijdschrift waarin 100 ondernemers hun ervaringen en hun visie delen.
Het is een magazine geworden vol inspirerende ideeën, suggesties en verhalen die uitnodigen om zelf ook in beweging te komen, in deze tijd waarin we het nieuwe ondernemen met elkaar aan het uitvinden zijn.
U kunt alle verhalen online lezen op www.gewoondoenonline.nl gewoondoen

Cursussen die in het nieuwe jaar gaan starten:


Cursus interieurontwerpen

het kleurige gereedschap van de binnenhuisarchitect U leert stap voor stap welke mogelijkheden er zijn voor uw eigen woonruimte. Aan het einde van de cursus heeft u een compleet inrichtingsplan. Deze cursus is zowel bestemd voor mensen die gaan bouwen of verbouwen als voor mensen die zonder al te grote ingrepen op basis van hun bestaande situatie verrassend nieuwe woonideeën willen opdoen. Daarnaast is de cursus vooral ook leuk voor mensen die het wonen zelf als een creatieve uitdaging zien en het fijn vinden om zich daarin te ontwikkelen. De cursus bestaat uit 12 wekelijkse lessen.
Cursusdata en tijden worden gezamenlijk vastgesteld.


Cursus 'ruimte maken'

het kleurige gereedschap van de binnenhuisarchitect Ons huis is de plek waar we tot rust willen komen. We willen niet eindeloos zoeken naar verdwenen spullen of ruzie maken over elkaars rommel.
Wilt u zelf gaan opruimen maar weet u niet waar en hoe u moet beginnen? Zou u graag schone, opgeruimde kamers en overzichtelijke kasten hebben? Lijkt het u fijn om aan een leeg werkblad te kunnen zitten zonder hoge stapels papieren die u nog moet uitzoeken en wegwerken?
Dan is de cursus 'ruimte maken' een aanrader.
Doel van deze cursus is om thuis meer rust, ruimte, tijd en overzicht te krijgen. U krijgt uw eigen eigen opruim-plan-van-aanpak, met afwisselende huiswerkopdrachten waar u thuis direct mee aan de slag kunt. De cursus bestaat uit 6 dagdelen steeds om de 14 dagen.


Cursus 'creatief met geld'

Loesje: Alles hebben is ook niks Wilt u nou wel eens weten waar al uw geld blijft?
Wilt u meer plezier hebben van uw geld en leren daarvoor de kracht van uw creativiteit in te zetten?
Dan is de cursus ”creatief met geld” een optie.
Vanzelfsprekend krijgt u slimme tips.
We maken er een sport van om vrolijk te besparen, waar het geen pijn doet.

We proberen zo mogelijk te consuminderen, te kiezen voor duurzaam in plaats van verspilling, genoeg in plaats van steeds maar meer. Minder rompslomp en verplichtingen bezorgen u meer innerlijke rust en tevredenheid. Met inzicht in uw financiële zaken en een veilige buffer beschikt u steeds over genoeg geld. Zo heeft u minder stress en meer tijd om te genieten. Andere zaken worden belangrijk zoals onafhankelijkheid, zelfredzaamheid, samenwerken, zelfvertrouwen, delen, schenken en leren ontvangen. 

Uitslag prijsvraag voor de beste lezerstip


Mijn bespaartip: Ik had na de verbouwing geen geld meer voor dure Farrow & Ball verf. Toen heb ik met de kleurenwaaier van F&B bij Karwei drie min of meer dezelfde kleuren uitgezocht, en de jongen van de machine heeft voor mij gekeken met welke pigmenten die gemaakt werden. Die pigmenten heb ik los gekocht [niet duur, gewoon bij Karwei], met een emmer witte verf. Ik ben zelf gaan mengen, en heb steeds een proefstukje op een stuk gipsplaat gemaakt. Na voorzichtig beginnen, proberen en bijmengen had ik al snel mijn eigen "Elephant Grey", voor een fractie van de prijs. In mijn eigen no-budget creatieve cursus. Inge

Mijn bespaartip: Pakje (houdbare) slagroom van 37 eurocent in een bakje doen.
Voor creme fraiche een of twee lepels biologische volle yoghurt er doorheen scheppen en een dag in de koelkast laten staan. KLAAR!!!!
Voor zure room een flinke scheut citroensap erbij en doorroeren. Binnen een kwartier is het lobbig.
Ook een goeie: ramen lappen: doe een doorgesneden ui in het lapwater en je krijgt wonderbaarlijk schone en streeploze ramen. Sietske

Mijn bespaartip: Met de komende stampottijd nog een gezonde en zuinige tip: Kook een krappe hoeveelheid (biologische) aardappels, kan iets minder zijn, want....i.p.v. af te gieten doe je er 1 zakje aardappelpuree
(2 porties zakjes bij AH) bij, stampen en vitamientjes behouden en lekker smeuiig en genoeg! Guusje

Mijn opruimtip: Ook in de mail voel ik soms de last van een rij van 1000 mails die ik heb ontvangen. Wie iets bewaart die heeft wat (last). Dus bijna per ongeluk heb ik toen vrijwel alles weggegooid. Alleen de mailtjes van die dag en de dag ervoor waar ik nog iets mee wilde. Dat gaf me een opgeruimd gevoel. Heerlijk een lege mailbox. De weggegooide mails kon ik toch nog terughalen uit de map “verwijderde items”. Zo snel mogelijk een mailtje weggooien, dat is de kunst. Of waar nog iets mee moet naar een aparte map met “op te volgen”, een map met “bewaren 2009” en een met “wachten op antwoord”. Dan zijn er drie mappen en een lege mailbox. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Sabine

Mijn opruimtip: Open een bol.com 2e hands account en verkoop de boeken die je niet wilt houden. Het is een leuke ervaring om online te verkopen. Ik doe het ook! Dolf

levenlanger

Mijn opruimtip: Houd de voorraadkast opgeruimd en bewaar voorraad op een vaste plaats. Toen ik de kelderkast en de badkamer ging opruimen ontdekte ik dat ik 5 flessen shampoo en meerdere tubes tandpasta in huis had... Spreek af wie (welke) boodschappen doet. Het gebeurt ons regelmatig dat we allebei dezelfde dingen kopen, omdat we allebei dachten dat het bijna op was. Ineke
Deze tip wordt beloond met een Binnenkant advies!

Mail ook een winnende tip! Heeft u ook een goede interieur-, opruim-, of bespaartip, die u met andere lezers wilt delen? Mail uw favoriete tip naar info@burobinnenkant.nl en wie weet wint u een Binnenkant advies!


Binnenkant anti-winterdip-tip


sprei dekentje bank

Win-win-win situatie: Je kunt ongebreideld "boer zoekt vrouw" of de mooiste films bekijken, zonder schuldgevoel, want ondertussen doe je iets nuttigs. Je maakt alle restjes katoen of wol op, dat kost niets en je bent eigenlijk lekker aan het opruimen. Je maakt zelf iets, wat een een voldaan en 'kijk mij eens creatief zijn' gevoel oplevert. Je kunt zacht en warm slapen in een opgeleukt bed en levert een klimaatvriendelijke bijdrage door de kachel een graadje lager te zetten en lui op de bank een dekentje over je heen te slaan. Wel eventjes leren breien!


loesjenieuwejaar

Tenslotte


Deze rondbrief wil ik graag beëindigen met deze inspirerende kaart van Loesje.

Ik wens u voor 2010
een jaar vol gedachten, wensen en plannen toe!
Zelf heb ik erg veel plezier gehad bij het samenstellen van deze rondbrief.
Hartelijke groet,
Jacquelien Koopman

Zutphen, december 2009

www.binnenhuisarchitect-zutphen.nl