Nu de zomer dan toch echt voorbij is stuur ik u met veel plezier de eerste rondbrief van Binnenkant.
U vindt in deze brief een overzicht van de cursussen die binnenkort starten.
Daarnaast krijgt u tips om fijner te wonen, ruimte te maken en geld over te houden!
U kunt een gratis Binnenkant advies winnen met een lezerstip,
en tot slot heb ik een column bijgevoegd, die - heel actueel - gaat over besparen.


Binnenkant wil u graag helpen met het scheppen van  ruimte

het gereedschap van de binnenhuisarchitect
ruimte om fijn te wonen,
ruimte voor ontspanning,
ruimte voor creativiteit en ontwikkeling,
volop bergruimte en bewegingsruimte,
ruimte in uw kasten, rust in uw hoofd,
ruimte voor schoonheid,
speelruimte en ademruimte,
ruimte om thuis te komen,
ruimte om te leven.

  

Cursussen die in oktober gaan starten:


Cursus interieurontwerpen

het kleurige gereedschap van de binnenhuisarchitect U leert stap voor stap welke mogelijkheden er zijn voor uw eigen woonruimte. Aan het einde van de cursus heeft u een compleet inrichtingsplan. Deze cursus is zowel bestemd voor mensen die gaan bouwen of verbouwen als voor mensen die zonder al te grote ingrepen op basis van hun bestaande situatie verrassend nieuwe woonideeŽn willen opdoen. Daarnaast is de cursus vooral ook leuk voor mensen die het wonen zelf als een creatieve uitdaging zien en het fijn vinden om zich daarin te ontwikkelen. De cursus bestaat uit 12 wekelijkse lessen.
Cursusdata en tijden worden gezamenlijk vastgesteld.


Cursus 'ruimte maken'

het kleurige gereedschap van de binnenhuisarchitect Ons huis is de plek waar we tot rust willen komen. We willen niet eindeloos zoeken naar verdwenen spullen of ruzie maken over elkaars rommel.
Wilt u zelf gaan opruimen maar weet u niet waar en hoe u moet beginnen? Zou u graag schone, opgeruimde kamers en overzichtelijke kasten hebben? Lijkt het u fijn om aan een leeg werkblad te kunnen zitten zonder hoge stapels papieren die u nog moet uitzoeken en wegwerken?
Dan is de cursus 'ruimte maken' een aanrader.
Doel van deze cursus is om thuis meer rust, ruimte, tijd en overzicht te krijgen. U krijgt uw eigen eigen opruim-plan-van-aanpak, met afwisselende huiswerkopdrachten waar u thuis direct mee aan de slag kunt. De cursus bestaat uit 6 dagdelen steeds om de 14 dagen.


Cursus 'creatief met geld'

Loesje: Alles hebben is ook niks Wilt u nou wel eens weten waar al uw geld blijft?
Wilt u meer plezier hebben van uw geld en leren daarvoor de kracht van uw creativiteit in te zetten?
Dan is de cursus Ēcreatief met geldĒ een optie.
Vanzelfsprekend krijgt u slimme tips.
We maken er een sport van om vrolijk te besparen, waar het geen pijn doet.
We proberen zo mogelijk te consuminderen, te kiezen voor duurzaam in plaats van verspilling, genoeg in plaats van steeds maar meer. Minder rompslomp en verplichtingen bezorgen u meer innerlijke rust en tevredenheid. Met inzicht in uw financiŽle zaken en een veilige buffer beschikt u steeds over genoeg geld. Zo heeft u minder stress en meer tijd om te genieten. Andere zaken worden belangrijk zoals onafhankelijkheid, zelfredzaamheid, samenwerken, zelfvertrouwen, delen, schenken en leren ontvangen.

radio interview

Op 7 september jl. ben ik kort geinterviewd op radio Gelderland over de cursus 'creatief met geld'.
Wilt u dit vraaggespek beluisteren klik dan hier


Gouden tips om
fijner te wonen,
ruimte te maken en
geld over te houden:fijner wonen

1 Maak een eigen plek helemaal voor jezelf in huis, waar je ontspanning en rust vindt en tot jezelf kunt komen. home
2 Omring je met spullen die voor jou betekenisvol zijn. Misschien omdat je die van een geliefd iemand hebt gekregen, die mooie herinneringen oproepen, die je zelf gemaakt hebt of die je heel erg mooi vindt.
Kortom spullen waar je bewust van kunt genieten!
3 Beoefen de kunst van het weglaten!


ruimte maken

1 Het ívoor even uit de weg 'laadjes-opruim-systeem':
Koop een kastje met A4 laadjes en geef elke huisgenoot een eigen laadje. Als er in de woonkamer dingetjes blijven rondslingeren kun je die in een paar tellen wegwerken in die laadjes.
Als een laadje vol is kun je dat op het bed van de eigenaar omkeren: Eerst opruimen en dan pas slapen...
Ook prettig als iemand iets kwijt is. Je kunt dan fijntjes zeggen : 'kijk eens in je laadje!'
2 Als je in de keuken even moet wachten tot het water kookt of de koffie is doorgelopen, ga een wedstrijd met de klok aan en probeer dan in die paar minuten het aanrecht of de tafel op te ruimen, schone vaat in de kast te zetten of een nieuwe vuilniszak in de afvalemmer te doen.
Even flink tempo maken, die klusjes zijn zo gedaan en even later zit je welverdiend aan een kop koffie of thee!
3 Gebruik kastruimte zo slim mogelijk en probeer 'loze ruimte' te voorkomen. Plaats liever een paar planken extra, vermijd (te) hoge stapels en leg liever geen stapels achter elkaar, zo zie je in een oogopslag wat je hebt.


geld overhouden

1 Als je een kadootje wilt geven zonder er geld aan te besteden denk dan eens aan een kadobon.
Je zou je eigen kwaliteiten in kunnen zetten en een tegoedbon maken voor een keer baby-sitten, de auto wassen, in de tuin werken, bijles geven of een enorme was wegstrijken.
Liefdesbrief 2 Een zelfgemaakt geschenk kan, als je je goed hebt verdiept in degene voor wie het bedoeld, een schot in de roos zijn. Een feestelijk versierd ontbijtje op bed, een zelfgemaakte appeltaart of een mooie met de hand geschreven brief waarin je uitspreekt wat diegene voor jou betekent.
3 Samen iets gezelligs doen is ook vaak een welkom kado. Een eind fietsen met een uitgebreide pick-nick, een mooie tocht schaatsen in de winter of een boswandeling in de herfst! Ontspanning, tijd en oprechte aandacht zijn hierbij een echt geschenk, en als je er een verrassing van maakt wordt het alleen nog maar leuker.gedicht
Prijsvraag:

Mail de winnende tip!

Heeft u een goede interieur-, opruim- of bespaartip, die u met anders lezers wilt delen? Mail voor 1 november 2009 uw favoriete tip!
De beste tip wordt beloond met een gratis Binnenkant advies!Column


Dat vind ik nou lekker!

Een lege fles shampoo met wat warm water vullen om er dan nog volop schuimend een laatste keer je haar er mee wassen, en vervolgens die fles dan met een gerust hart wegmikken, in de wetenschap dat hij echt helemaal leeg is. Dat vind ik nou lekker!
Of onverwacht 12 man te eten krijgen en dan met een rondje door de koelkast, met een roze kloddertje hier en een roze kloddertje daar, een beetje van mezelf en een beetje van een bekend merk, toch een lekker maaltje op tafel toveren. Daar word ik blij van!
Of een saladedressing maken door in een bijna leeg potje pesto de andere ingredienten te mengen: even schudden en achteloos complimentjes in ontvangst nemen. Heerlijk!
Nog zo iets: een tube tandpasta die bijna leeg is openknippen en genoegelijk, gratis en voor niets, extra uitgebreid poetsen! Lekkerder poetsen bestaat niet! En dan durven mensen nog te beweren dat besparen niet opweegt tegen de moeite die het kost. Niets van waar! Dingen opmaken, leegmaken, opruimen is een prettig en onschuldig genoegen dat niet alleen niets kost, maar sterker nog, alleen maar win-win situaties oplevert, en mijn toch al zonnige natuur puur ten goede komt.
Mijn hele dag was goed toen ik dit voorjaar merkte dat een dure tube zonnebrandcreme, die al een jaar of wat stond te niksen achter de washandjes in de linnenkast, boven verwachting voldoet als handcreme. Bij elk gebruik glunder ik van mijn eigen vindingrijkheid. Het gaat me niet eens zozeer om het geld dat ik bespaar door even geen nieuwe handcreme te hoeven aanschaffen. En mijn blijdschap betreft ook niet alleen het milieu dat ik ontlast doordat ik geen spullen ongebruikt wegmik. Het gaat puur om het plezier van het opmaken van iets, en dat gecombineerd met mijn inval om iets te gebruiken voor een ander doel dan het aangeschaft is.
Als ik wat verf overhoud bij een klusje vind ik het heerlijk om te zien of ik er ook nog iets anders mee kan opknappen, een handvol potloden stel ik graag ten toon in een nog leuke (maar met een barst) theepot, letters van een incompleet scrabblespel gebruik ik met veel plezier om naambordjes bij een kapstok voor te maken en een grote landkaart heb tot mijn genoegen omgetoverd tot behang voor ons kleinste kamertje.
Juist vanwege dit 2e kans gebruik ben ik al jaren vrijwilligster op een tweedehands-kleding-beurs die elk voor- en najaar door een buurthuis dichtbij georganiseerd wordt. Na zo'n kledingbeursweekend kun je me compleet opvegen maar het blijft een enorm kick om een hal vol kleding van eigenaar te laten wisselen en ook zoveel plezier te hebben met een vaste groep van zo'n 25 vrouwen.
We passen op die beurs blijmoedig meer en andere vestjes en truitjes dan we in een winkel zouden durven omdat er geen misprijzende blikken van een verveelde verkoopster aan te pas komen. Zo ga ik kleding aanschaffen haast leuk vinden. Dat ik praktisch geen geld uitgeef helpt natuurlijk ook mee. Een jurkje van 12 euro is een luxe uitspatting, dus een dure miskoop is voorgoed verleden tijd, maar het ruimt vooral zo lekker op als ik alle spullen die ik niet meer blijk te dragen weer ter verkoop kan aanbieden.
Toen ik op advies van een kleurenconsulente andere kleuren ging dragen kon ik veel vrouwen een plezier doen met al mijn nog prachtige spulletjes in de verkeerde kleuren. En omgekeerd kon ik spullen in het lavendel en het donkerpaars overnemen en een prachtig nieuw leven bij mij gunnen (dat klinkt veel leuker dan afdragen).
Een ander staaltje van vrolijk hergebuik passeerde vorig jaar. Onze dochters van 18 en 19 kregen ieder behoefte aan een 2-persoonsbed, dat we via marktplaats naar volle tevredenheid op de kop wisten te tikken. Daarna wilden ze eigenlijk ook wel graag een 2-persoons dekbed. Dat ging me aan het hart, want ik had nog zulke mooie wollen 1-persoonsen liggen. Ik heb toen een 1-persoons dekbed in de lengte in het midden 2 maal met de naaimachine gezigzagd en daartussen doormidden geknipt. Deze 2 helften heb ik elk aan zo eenzelfde 1-persoonsdekbed gestikt en zo had ik in een uurtje van drie 1-peroons, twee 2-persoonsdekbedden getoverd. De meiden slapen heerlijk en de dekenkist op zolder puilt niet meer uit.
Ik kon het niet laten om niet over deze creatieve besparingstip op te scheppen en heb deze aktie als tip naar de redactie van het tijdschrift Genoeg gemaild, die hem geplaatst heeft in het februarinummervan 2008.
Ik hoop dat ik anderen besmet met het simpele genoeg van het inventief opmaken van allerlei spulletjes, en als iemand van u die dit leest een goede tip voor me heeft houd ik me van harte aanbevolen!

PS Voor mijn nieuwe werkkamer wilde ik mijn buroblad een andere kleur geven. Ik zocht de kleur uit op mijn kleurenwaaier, en vertrok vervolgens naar de kelder om mijn oude restjes verf te inspecteren. Daar heb ik een aantal oude potten opengewrikt, er een dik vel uit losgesneden en weggeschept, ze bij elkaar in gemikt en geroerd! Precies de goede kleur!
Nou niet overmoedig worden en boos bij mij op de stoep verhaal komen halen met potten onbruikbare verf in vieze prutkleuren! In het verleden behaalde resultaten zijn geen enkele garantie voor de toekomst!

PS PS De komende winterkledingbeurs is op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober in Het Nut in Warnsveld.


Tenslotte


goed in de slaapkamer Deze nieuwsbrief wil ik graag beeindigen
met een leuk alternatief visitekaartje

voor Binnenkant

dat ik afgelopen weekend heb gevonden
bij Boomerang!


Zelf heb ik erg veel plezier gehad bij het samenstellen van deze rondbrief.

Ik wens u een fijne herfsttijd toe.
Hartelijke groet,
Jacquelien Koopman

www.binnenhuisarchitect-zutphen.nl